MERANO 2014

 

 

 

Fietsreis 16-22 juni 2014 / Merano

 

 

Een kleine 1000 km ten zuiden van Bocholt ligt Merano.

Alhoewel het zuiden van Tirol tot Italië behoort, neigt de volksaard nog steeds meer naar het Duits dan naar het Italiaans. Vraag dat maar even na aan de bejaarde eigenaar van hotel Winzerhof …

Onder andere door Sissi (koningin Elisabeth van Oostenrijk), groeide Merano uit tot een kuuroord met indrukwekkende gebouwen, mooie esplanades en een diversiteit aan natuur.

De rivieren Passeier en Etsch omarmen liefdevol dit gezellige stadje.

 

Maandagmorgen werd om 4h30 vertrokken naar het zuiden en dit met Jos en Josée als gids voorop met de personenwagen.  Médard met drie passagiers in de zwaar geladen camionnette er achteraan.  Na diverse tussenstops – waarop Josée beloond werd met een eerlijk vindersloon toen ze een volle portefeuille terugbezorgde aan een slordige motard –

bereikten we Italië.  Het werd een pak bergachtiger vanaf de grens.  Jos kent wat van toeren draaien, maar Médard had soms wat moeite om de toeren van de camionnette in te tomen.

Rond 17h arriveerden we in hotel Winzerhof waar we warm onthaald werden door Mia en Jaak die op hun ‘lauwerkransen’ zaten na hun 20-daagse reis per fiets vanuit Bocholt !!!

(hun spectaculaire verhaal kan je persoonlijk bij hen beluisteren).

Ook door de zonen-uitbaters Friedl en Louis werden we hartelijk onthaald.

Médard kon al direct de (kersen)boom in, Eliane overat zich aan de rijpe mispels omdat Willy haar niet kon intomen… en de bananen waren nog niet rijp.

’s Avonds genoten we van een lekkere barbecue met bijpassende wijn.

Tevreden en rond gegeten, sprongen we in bed.

 

Dinsdag werden we om 8h verwacht aan het ontbijtbuffet om dan rond 9h30 met een rond buikje op de fiets te stappen (is dat de reden dat we fietsen ?). Eerst moesten Jaak en Médard 1 fietszadel nog in de goeie richting laten wijzen (straffe wijn gisteren…).

Toen kon gestart worden met de 75 km-rit naar het meer van Montiggler.  Josée had de overbodige luxe van een electrische fiets maar wie heeft er tegenwoordig géén overbodige luxe in huis ?  Aan het mooie meer hebben we genoten van de lekkere soep, superpizza’s en spagetti’s om dan huiswaarts te fietsen langs de oneindige appelboomgaarden. Een pits-stop van Mia misleidde Jaak die extra kilometers begon te rijden om zijn fietsmaatje terug te vinden.  In de toekomst toch maar op voorhand afspreken als jullie verstopperke willen spelen !

Toen wou Jos ons langs enkele fijne wegeltjes sturen maar die liepen helaas telkens dood op een afsluiting.  Van frustratie besloot hij bij aankomst in het hotel nog een extra ritje van 20 km (20% stijging) naar het hoog boven Merano gelegen Castel Fragsburg te maken met Jaak en Médard. Ze zorgden met drieën voor heel wat opvliegende kiezel en opwaaiend stof in het dal …

Het avondeten was wat verrassend.  Heel veel koud vlees en geen traditioneel hoofdgerecht.  Gelukkig hadden we ons ’s middags aan het meer niets te kort gedaan.

De avond werd afgesloten met een optreden van zangeres Eliane en met muziek uit de sixties en seventies.  Enkele anderen amuseerden zich intussen met WIFI-problemen.

 

Woensdag werd een gevarieerde dag.  Met zessen werd vertrokken naar Parcines om de watervallen te bezoeken: hiervoor diende wel een steile klim van 5 km overwonnen te worden.  (2 dames hadden eerst nagedacht : zij gingen winkelen en terrasjes doen).

In Parcines viel de groep uit elkaar. De eerste en de  laatste honderden meters naar de watervallen bleek om 25% helling te gaan. Jaak en Jos wachtten tevergeefs op Médard. Waar was die nu gebleven ?  Ongerustheid totdat de verlossende SMS van Médard kwam dat hij zijn fiets in de boskes had verstopt om te voet de watervallen te beklimmen.  Geen geduld hé…

Aan de overkant van het dal wachtte vervolgens de klim naar Aschbach. 10 km klimmen  aan gemiddeld 9,5 % : een hele klus maar onze 3 klimmers genoten met volle teugen van de rustige weg , de geweldige uitzichten onderweg en op de top.

Iedereen had ’s avonds zo zijn eigen verhaal over de gedane trip. Er ontstonden ook nog interessante gesprekken : of je een drumstel, een Harley (of 2), een biljarttafel, een Goldwing, een koersfiets al of niet in de living kan zetten.

 

Donderdag gelukkig een nieuwe dag. Bestemming San Leonardo. 20 km fietsen langs de Passeier-rivier.

In San Leonardo trokken Jos, Jaak en Médard nog 10 km door tot het bergdorpje La Plata.  Na een hapje eten op het gezelligste terras met de vervelendste kelnerin, reden Willy en Eliane terug naar Merano via de baan.  Dat ging heel wat sneller dan over de kiezelweg langs de rivieroever waar Médard platte band reed.  Spijtig, want hij was zó graag voor Willy in het hotel aangekomen.

Terug in Merano zochten de verstandigsten een terrasje op.  De anderen deden nog 18 km extra naar Schloss Tirol via een tunnel van 1 m breed.  Het laatste weggedeelte naar het kasteel moest nog een helling van 30 % genomen worden (enkel geschikt voor …).

Er werd deze dag zo maar eventjes een hoogteverschil van 400 tot 1500 m overwonnen.

 

Vrijdag deed iedereen al of niet gedwongen zijn goesting.

Jos en Médard bleven maar steigeren … ritje naar Gsteier = 10 km  afzien om 1092 m hoogteverschil te overwinnen aan een gemiddelde stijging van 11 %.De totale afstand van deze zware rit was 33 km met 1500 m hoogteverschil.

Josée bleef ter plaatse om wat van het hotel te genieten, Mia en Jaak reden 85 km naar het meer van Caldaro en overwonnen 700 m hoogteverschil.

Willy, Eliane en ik fietsten die dag ruim 60 km om mooie Harleys te bewonderen in Bolzano.

Na de middag werd er vrolijk geshopt en lekker Italiaans ijs gegeten in Merano.

 

Zaterdag werd door de drie ‘die hards’ naar Schennaberg gereden:Vanuit Merano is het 13 km naar de top op 1350 m hoogte  met een hoogteverschil van 1080 m. Ook deze klim werd door onze ‘die hards’ beschreven als een rustige weg met talrijke haarspeldbochten en schitterende uitzichten: een echte aanrader.  Wat volgde was een razendsnelle afdaling naar Merano ( totale afstand: 32 km)

Eliane en Mia deden het met gemak na d.w.z. zij reden 25 km mee tot Oberverdins naar de top van 1000 m met een gemiddeld hoogteverschil van  +/- 760 m.

Na de middag kon iedereen zich toeristisch uitleven in Merano.

Op de langste dag van het jaar waren de verhalen ‘s avonds het strafste…

 

Zondag kwam helaas een einde aan deze mooie week.  En het einde duurde deze keer hééél lang : meer dan 400 km file, 17 h onderweg. Maar dat hadden we er voor over !

 

Alhoewel ik niet veel kennis heb van de wielertoeristenwereld heb ik genoten van een heel fijne week met een goeie leider en met een gezelschap dat goed in elkaar haakte.  Toch werd me duidelijk dat in niets meer overdreven wordt dan in maten, gewichten, afstanden, lengtes, hoogten,… (en niet alleen in alle sporttakken) dus als ik er hier en daar wat naast zit in het verslag, vergeef me.

 

Ook zou ik volgend jaar graag een ander tijdstip verkiezen om de volgende redenen :

heel weinig van het WK voetbal kunnen zien, de ganse week kersen in allerlei vormen van bereiding gegeten en vooral…om die file te vermijden (grapje).

 

Bvvo Liesl aus Tirol.

 FOTOIMPRESSIE

1. La bella Italia wenkt 1.1 De reschensee 1.2 Schloss marienberg, Burgeis 1.3 Ortlermassief (Stelvio) 1.4bananenboom in tuin Winzerhof 1.6 Voor wanneer een nieuwe lange fietstrip, Jaak en Mia 2. op weg naar Montigglersee via sudtiroler wienstrasse 2.1 heerlijk radlen 2.2 met volle goesting 2.3 poseren aan het meer 2.4 verpozen aan Lago di Monticolo 2.5 Door wijn-en appelgaarden 2.6 Strada Privada door de appelplantages nabij Merano 2.7 Extra vermogen voor ritje naar Castel Fragsburg boven Merano 2.8 hoog boven Merano 2.9 de ware klimmer 2.10 dat smaakt 2.11 Lekker Weissenbier 2.12 omgeven door bloemenpracht 3. Naar Parcines 3.1 Parcines en watervallen op achtergrond 3.2 omgeving Parcines 3.3 bordje 25 %; via cascada 3.4 Met veel wilskracht ( klim 25 %) 3.5 Medard is zoek 3.6 pizzeria in Parcines 3.6.1 samen genieten  in Parcines 3.6.2 lachen is gezond 3.7 heerlijke klim naar Aschbach 3.8  kerkje in Aschbach 3.9 schitterende weg 3.10 prachtig uitzicht vanop terras Aschbacherhof 3.11 winkelen in Merano 3.12 prachtige wandelingen 3.13 Kurhaus Merano 4.1 Passeierradweg 4.2  de Passeier 4.2.1 fietsbrug over passeier 4.2.2 weg die jas. 4.3 terras San Leonardo 4.5 Lekke band voor Medard 4.6 heerlijk fietsweggetje naar Schloss Tirolo 4.7 doel , Schloss Tirolo 4.8 kasteelmuren 4.9 op de kantelen 4.10  doorgang gereglementeerd 4.11 Ook dit is vakantie 4.12 altijd terrasjesavond 5. zwaarste klim van de week , GSTEIER 5.1 met MTB zeer goed doenbaar 5.2 ook een doorzetter 5.3 bijna boven 5.4 1000m lager ligt Merano 5.5 Eindpunt  , Gsteierhof 5.6 prachtige uitzichten op de top 5.7 ook zo zie je alles 5.8 Schloss Sigmundskron Bolzano 5.9 Voor de Harley liefhebbers 5.10 Radweg Bolzano-Merano 5.11 dat smaakt 6. fietspad naar Schenna 6.1 Eliane in Actie 6.2 Verder naar Schennaberg 6.3 prachtige klim 6.4  Medard is  onverwoestbaar 6.5  talrijke  panorama' s 6.6 fototje onderweg 6.7 bezoek botanische tuin 6.8 een en al bloemenpracht 6.9 mooi 6.10 De verleiding van Eva ( appel plukken) 6.11 zonder woorden 6.12 op wandel 6.13 stoeltjeslift naar Dorf Tirolo 6.14 schloss Tirolo 6.15 Prentkaartje 6.16 Kasteelvrouwe 6.17 doorsnee kasteel 6.18 antieke fietshelmen 6.19  laatste avond op terras 6.20 nakaarten 6.21 sfeervol terras ???????????????????

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s