Club geschiedenis “Powerbikers Bocholt”

De beginjaren
Wij schrijven einde jaren ’80 van de vorige eeuw wanneer vanuit Amerika de MTB rage overwaaide naar onze contreien. Al gauw werden er her en der MTB-tochten ingericht met toenemend succes.

Enkele Bocholtenaren richtten de Fietspromo vzw op die vele losse MTB tochten bundelde in een aantrekkelijke kalender.

Enkele bikers uit Bocholt en omstreken richtten met de steun van Fietspromo vzw in 1992 een plaatselijke mountainbike club op : de startvergadering vond plaats in café “ De Jachthoorn” te Bocholt: vandaag is deze café nog steeds het clublokaal. Er zijn nog 3 mountainbikers van het eerste uur clublid nl. Jos Jansen, Rik Boonen en José Crijns.

Als naam werd gekozen voor “the Powerbikers Bocholt” en de eerste voorzitter werd Hubert Janssens.

In de beginjaren was de club enkel aktief in het mountainbiken: er werd deelgenomen aan de MTB-tochten van Fietspromo vzw, sommige leden reden ook MTB-wedstrijden.

De club zelf organiseerde jaarlijks met veel succes een MTB-tocht te Opitter en nam ook verschillende jaren de organisatie op zich van de MTB-trophy (een cluster van een 8-tal MTB wedstrijden).

Het ledenaantal groeide aan tot 25. Het jaarlijkse ledenfeest en de jaarlijkse weekenduitstap werden massaal bijgewoond door de leden: zo waren Roth, Xhoris en de Moezel favoriete bestemmingen in die tijd.

De uitbreiding
Enkele leden waren ook aktief als wielertoerist en onder impuls van toenmalig secretaris Jos Jansen besliste het bestuur in 2002 om de club open te stellen voor wielertoeristen.

Daardoor groeide het ledenaantal aan tot meer dan 60 en waren er uiteindelijk meer wielertoeristen dan mountainbikers. Heel wat wielertoeristen waagden zich echter ook aan het mountainbiken: omgekeerd was er wel minder enthousiasme van de mountainbikers voor het weggebeuren.

Ondertussen werd ook het bestuur vernieuwd en werd Jos Jansen de nieuwe voorzitter. Het nieuwe bestuur werkte hard verder aan de uitbouw van de club.

Er kwam een gestructureerde rittenkalender, er volgden heel wat buitenlandse fietsvakanties en deelnames aan cyclosportieve tochten zoals de Dreilandergiro, Dolomitenmarathon e.a. Ook in het mountainbiken bleef de club aktief en dit vooral in de winterperiode.

De moderne tijd
Daar waar voorheen de landkaart belangrijk was bij het uitstippelen van eigen tochten, heeft sinds een 3-tal jaren de GPS zijn intrede gemaakt in de club. Verschillende Powerbikers hebben zich de GPS-werking eigen gemaakt hetgeen leidt tot betere begeleidingsmogelijkheden voor de eigen ritten.

Een opvallende evolutie is ook de toename van het aantal vrouwelijke powerbikers: momenteel 14 vrouwen op 52 leden: zij vormen vooralsnog geen aparte groep doch fietsen mee met de mannen in de snelheidscategorie die hen het beste past.

Einde 2010 gaf voorzitter Jos Jansen (na 18 jaar waarvan de eerste 9 als secretaris) de fakkel door aan Eddy Ceelen die met een overgrote meerderheid door de leden gekozen werd tot nieuwe voorzitter.

Samen met de nieuwe bestuursploeg bouwt Eddy Ceelen verder aan een moderne fietsclub met als huidige naam: “Powerbikers Bocholt”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s